Sunday, June 15, 2014

Terapia cu slănină




  Când cercetările medicale au descoperit acţiu­nile negative ale produselor alimentare noi, care au încer­cat să înlocuiască grăsimile tra­diţionale, specialist  şi-au îndreptat atenţia către slă­nină, un aliment fără E-uri, coloranţi şi conservanţi. 

 Şi au primit răspuns la  întrebarea: de ce strămoşii noştri au fostsănătoşi şi puternici?  Ei bine, s-a dovedit că slănina în­tăreşte siste­mul imunitar. Această calitate se datorează acidului ara­hi­donic, care favorizează scăderea  coleste­ro­lului, îmbu­nătăţeşte funcţiile de protective ale organis­mului şi, de ase­menea, este necesar pentru  producerea compuşilor chimici responsabili pentru răspunsurile imu­ne şi reac­ţiile inflamatorii.
 
  Cantităţi mici de grăsime sunt de folos pentru inimă şi vasele de sânge, eglementează  contracţiile  mus­culare ale organelor interne,inclusiv ale muşchiului car­diac, şi sprijină tonusul vascular.
 
 Fumătorii au, de  asemenea, un beneficiu dacă mă­nâncă puţină slănină, datorita faptului că ea conţine sele­niu. Acest microelement întăreşte sistemul imunitar şi previne oxidarea în organism. Astfel, pagubele produse de ţigări se reduc parţial.

 
  Slănina încetineşte şi intoxicarea alcoolică, prin acoperirea pereţilor stomacului cu grăsime şi crearea pan­­samentului gastric, care previneabsorbţia rapidă de al­cool din stomac. Alcoolul trece mai departe în intestin, unde, totuşi,  va  fi absorbit, dar treptat. Grăsimea de porc este  utilizată pe scară largă în medicina populară, încă  din negura timpului.
 
  Iată câteva reţete din
 bătrâni:
 
  Remediu pentru dureri de articulaţii. 
 
  Înainte de culcare, se freacă bine  articulaţiile bolnave cu untură topită sau cu slănină
 veche, tocată prin maşina  de carne, la care se adaugă olingură de miere de  al­bine. Deasupra se aplică celo­fan sau hârtie de pergament, se înve­leş­te cu  un fular  sau un batic de lână şi se lasă să acţioneze peste noap­te.
 
  Tulburarea

  Mobilităţii  arti­culare după traumatisme. Zona afectată se freacă cu 100 g grăsime de porc,
 amestecată cu o lingură de sare, apoi se bandajează cu un strat gros de lână.
 
Mastită.
 
  Pe  locul inflamat se aplică o felie subţire de slă­nină veche, deasupra  se pune o bucată de staniol de la o cio­colată sau dintr-un pachet de ţigări şi se bandajează sau se lipeşte cu leucoplast.
 
  Eczemă.
 
 Se  topeşte  slănină nesărată şi se răceşte la 35 de grade. Se  amestecă bine
 2  linguri de grăsime topită cu albuşuri de la 2 ouă crude,  100 g pastădin  fructe de
 solanum  (zârnă, lăsnicior), 3 linguri suc de
  ros­topască. Alifia se lasă la macerat 2-3 zile, la rece, apoi se  ung locurile  bolnave, de 2 ori pe zi.
 
 
  Dureri de dinţi.
 
  O  felie mică de slănină nesărată se aplică  pe  dintele dureros,  între gingie şi obraz, pentru 15-20 de minute.  Durerea de  dinţi dispare treptat.
 
Pinten osos (ciocuri).
 
   Preparaţi un unguent  din 100 g slănină nesărată de porc, tocată
  mărunt, un ou crud şi 100 ml oţet concentrat (esenţă). Borcanul cu
  amestecul se ţine într-un  loc întunecos, până la dizolvarea completă a slăninei, amestecând periodic. Înainte de procedură, călcâiul se ţine în
  apă  fierbinte, apoi se aplică pe zona dureroasă un tampon de  vată îmbibat în  unguent. Com­presa se aplică pe timp de noapte,
  Dimineaţa se spală  talpa cu apă caldă. Durata tratamentului este de 5-7  zile.